neděle 18. prosince 2016

(EKG Kazuistika) Dušnost a "divný pocit na hrudníku"

Po dlouhé době mi konečně zbylo trochu času k vytvoření krátké kazuistiky. Rychlá záchranná služba přivezla na urgentní příjem 65letou pacientku s dušností a "divným pocitem na hrudi". Na co byste měli na základě jejího EKG podezření?























Odpověď i s vysvětlením naleznete v následujícím krátkém videu:


2 komentáře:

  1. Ve spodních svodech II, III, aVF jsou elevace. Jsou sice do 1mm, ale podle mě jsou reálné. Ve videu jsem je raději nezmiňoval, protože popravdě nevím jak si je vyložit a snažil jsem se to udržet krátké a jednoduché. Po punkci tam ST změny byly pořád a nevyvíjely se, ač obtíže zmizely. Porucha kinetiky na spodní stěně nebyla, kardiomarkery negativní, bez dynamiky..Sami jsme bádali nad tím, co s tím.

    Je pravda, že sám mám pacientku, která ke mě chodí pravidelně na kontroly a na EKG má úplně jasné STEMI spodní stěny. Bolesti nemá, ECHO bez poruchy kinetiky, koronární tepny bez stenózy. Možná jde o podobný případ.

    Může jít také o elevace při incip.perikarditidě, ale zánětlivé parametry byly nízké a perikarditida má beztak na EKG většinou jiný obraz. Stejně tak nález úplně neodpovídá benigní časné repolarizaci.

    OdpovědětVymazat