pondělí 11. března 2013

(FOAM #3) Souhrn týdne 3. - 9.3.



Blogy a stránky o medicíně na facebooku se nám začínají množit a to je moc dobře.
Je s tím ale spojený menší problém - začíná toho být příliš moc na to, aby to člověk mohl v klidu projít sám.
Rozhodnul jsem se proto napsat takové menší shrnutí týdne. Dám sem odkazy na nejlepší příspěvky týdne s krátkým popisem. Třeba Vám to pomůže s výběrem.

Bohužel sem nemohu dát vše - byl by to opravdu dlouhý seznam. Navíc můžete mít jiný názor ohledně toho, který příspěvek je opravdu zajímavý. V tom případě o něm napište do komentářů, ať si jej mohou přečíst i ostatní.

Nejlepší komentář týdne

Nemohl jsem samozřejmě pročíst naprosto všechny komentáře z tohoto týdne, ale v paměti mi uvíznul komentář Jana Vítka (admin na Anesteziologii a urgentní medicíně) pod článkem o meningeálním syndromu na Neuroblogu:





Co neminout?

Neucvičte ho k smrti!
V neděli se na Neuroblogu objevil už druhý článek. Jmenuje se "Meningeální syndrom" a opravdu se povedl.  Zopakujte si příznaky meningeálního dráždění interaktivní a zábavnou formou.
Článek si můžete přečíst zde.


Horká novinka

Nedávno Jiří Brebera (zakladatel Anesteziologie a Urgentní medicíny) založil nový projekt. Jsou to stránky na Facebooku jménem Patologie a soudní lékařství. Není třeba vysvětlovat zaměření stránky. Škoda že stránky neexistovaly v době, kdy jsem se připravoval na zkoušku ze soudního. Hlavní admin je mimochodem Vojta Fišera. Dobrá práce!

Z mnoha příspěvků z posledního týdne bych vypíchnul "Jisté známky smrti", který má na poměry facebooku velmi odvážné obrázky. Přečtěte si tento článek dřív, než ho někdo nahlásí!



Anesteziologie a urgentní medicína

Nějvětší web s největším počtem fanoušků i adminů má samozřejmě také nejvíce příspěvků.
Jako vždy zde najdete mnoho skvělých modelovek! Osobně se mi nejvíce líbila tato modelovka s přiloženým CT snímkem.
Dále určitě stojí za zmínku článek "Intoxikace (otravy např. drogami) a jejich léčba...", který je opravdu obsáhlý.

Sprostě zde také uvedu EKG kazuistiku pro tento týden, která mnohým z Vás zamotala hlavu.
www.arim.cz

Co nového na Kardioblogu?

Na Kardioblogu bych doporučil prohlédnout si naší první echokardiografickou kazuistiku, kterou poslala paní doktorka Štěpánka Šindelářová.
Krom toho jsem napsal článek o chybách v měření tlaku krve, který by Vás mohl zajímat.



To nejlepší na konec

Tento článek si přečíst jednoduše musíte. A nasdílejte jej i svým přátelům laikům.
Jmenuje se "Nejobvyklejší omyly při výuce a poskytování první pomoci" a autor je Ondřej Franěk z www.zachrannasluzba.cz. Opravdu vynikající.


Máme za sebou první shrnutí týdne. Jestli bude i poslední záleží na Vašich komentářích. Je to užitěčné? Zbytečné? Udělali byste to jinak?

1 komentář: