středa 27. února 2013

(FOAM #2) Je čas dohnat západ!

Dnes to nebude článek o arytmii, ani skiagram hrudníku nebo podcast. Bude to "motivační" článek...

Ve světě se v poslední době rozmáhá výuka medicíny přes sociální sítě a blogy. Je zdarma, je aktuální a umí být zábavná.
Tomuto hnutí se říká FOAM (Free Open Access Meducation). Více v tomto článku.


Když jsem před půl rokem zakládal Kardioblog, na českém internetu bylo relativně pusto - alespoň v oblasti medicíny. Znal jsem jen Wikiskripta a stránky Medicína, nemoci, studium na 1. LF UK. Výborné weby, ale zaměřené trochu jinak než FOAM. Nejsou tak interaktivní a spíše se profilují jako online učebnice (přesto skvělé).



Od té doby se ale mnohé změnilo..
Anesteziologie a urgentní medicína.
www.arim.cz
Na Facebooku se objevila stránka Anesteziologie a urgentní medicína. Dnes má téměř 9000 fanoušků a i když to pravděpodobně adminé netuší, je tento web zářným příkladem toho jak by FOAM mělo vypadat. Je aktuální, je interaktivní a pomáhá zlepšovat vztahy mezi pracovníky ve zdravotnictví.

Anesteziologii a urgentní medicínu už ale pravděpodobně znáte. Já Vás chci nalákat na něco jiného - zkuste to také!
Přidejte se k FOAM..





Založit stránky na Facebooku nebo si udělat blog není dnes nic těžkého! Důležité jsou hlavně kvalitní příspěvky. Nemusíte rozjíždět zrovna obrovský web jako je Anesteziologie a urgentní medicína. Stačí jeden příspěvek na týden.

O čem psát?
O tom v čem se vyznáte a co Vás zajímá! Chybí nám blogy o neurologii, chirurgii, onkologii, radiologii a dalších oborech. Ve všech odvětvích medicíny se dějí zajímavé věci.
Pošlete jednou týdně zajímavý skiagram hrudníku. Nebo nález z magnetické rezonance. Na internetu je mnoho lidí, kteří se chtějí učit.

Co Vám to přinese?
1.) Neznám lepší způsob jak se něco naučit! Budete překvapení, kolik nových věcí se dozvíte při psaní článků a z komentářů jiných zdravotníků na internetu.

2.) Poznáte nové lidi z oboru. Díky psaní Kardioblogu jsem se seznámil s mnoha zajímavými lidmi - lékaři, sestrami, studenty a další, které bych jinak nikdy nepoznal.

3.) Dobrý pocit - může se to stát Vaším koníčkem.


Co Vám to vezme?
1.) Čas - hlavně ze začátku. Později už to není tak hrozné - pokud se nesnažíte rozjet obrovský web.

Pokud se někdo z Vás rozhodne zkusit to, napište mi na mail: kardioblog@seznam.cz. Rád poradím jak začít.

Pokud znáte jakýkoliv český blog o medicíně, prosím o zaslání odkazu. Díky.


Žádné komentáře:

Okomentovat