pondělí 17. září 2012

(ZAČÁTEČNÍCI) Co přesně znamená Senzitivita a Specificita?

Senzitivita a specificita jsou dva důležité statistické údaje, které sice zavání nudou, ale na rozdíl od většiny ostatních statistických údajů jsou potřeba v každodenní praxi. Hodnotí kvalitu jakéhokoliv diagnostického testu, a měli bychom si je umět správně interpretovat.
Zdroj.


Senzitivitu a specificitu hodnotíme u všech testů včetně zobrazovacích metod (RTG, CT, MRi, etc.). Dokonce i jednotlivé příznaky (dušnost, erythema migrans, svědění, zvýšený bicipitový reflex apod.) mají svou senzitivitu a specifitu pro různá onemocnění.


Proč je dobré vědet co přesně znamenají?
Často se budete muset rozhodnout, který test v dané chvíli použít a jelikož teoreticky žádný test není 100% senzitivní a 100% specifický, dá občas pořádně zabrat vybrat si test, který nám pomůže správně určit diagnózu.

Co je to SENZITIVITA?
  • Senzitivita se zajímá pouze o nemocné pacienty. Dejme tomu, že test má 100% senzitivitu (což se nikdy ve skutečnosti nestane). Máme 10 pacientů, které pomocí testu vyšetříme. Nemoc májí doopravdy jen 2 z nich.
  • Pokud má test 100% senzitivitu, znamená to že odhalí všechny (2) nemocné. K tomu ale "omylem" přibere i několik zdravých lidí.
  • Ti lidé, kteří mají test negativní, mají jistotu, že jsou zdraví.


Testy s vysokou senzitivitou se hodí u screeningových vyšetření, kdy kupříkladu vyšetříte celé město na fenylketonurii a získáte 40 lidí, kteří mají test pozitivní. Díky 100% senzitivitě máte jistotu, že jste objevili všechny nemocné s fenylketonurií v celém městě. Nyní na oněch 40 "pozitivních" lidí můžete nasadit testy, které jsou specifické. Proč? Protože (příklad) 37 z nich může být ve skutečnosti zdravých!


Co je to SPECIFICITA?
  • Specificita se naopak zajímá o pacienty, kteří vyšetřovanou nemocí netrpí. Dejme tomu, že test má tentokrát 100% specificitu. Máme 10 pacientů, které pomocí testu vyšetříme, z nichž nemoc mají doopravdy jen 2 z nich.
  • Pokud má test 100% specificitu, znamená to test nebude pozitivní ani u jednoho z 8 zdravých lidí. Všichni zdraví budou mít test negativní. Problém je, že negativní test budou mít i někteří nemocní lidé a to my nechceme. Zde je senzitivita 50%.






Příklady:
Pokud si vymyslíme hloupý test, třeba :

Test na plicní embolii, který bude pozitivní pokud má pacient hlavu.

  • Vyšetříme 20 pacientů, z nichž 5 má opravdu plicní embolii. 



  • Uplatníme náš stupidní test a zjistíme, že všech 20 pacientů opravdu hlavu má. Senzitivita mého testu je 100%, protože odhalil všech 5 nemocných. Bohužel zároveň přibral i všechny zdravé jedince, takže jeho specificita je 0%. Takový test je očividně k ničemu. Samozřejmě v realitě se takové testy nepoužívají, ale rozdíly jsou a je nutné je brát v potaz (viz dále).






Další příklad:
Jedno z EKG kritérií hypertrofie levé srdeční komory má senzitivitu 14% a specificitu 98%.
  • Máme 20 pacientů, kterým uděláme EKG. Ve skutečnosti má hypertrofii levé komory jen 7 z nich.
  • Senzitiva 14% znamená, že pouze 1 z těchto 7 nemocných bude mít na svém EKG známky hypertrofie levé komory.
  • 7 nemocných = 100%, 1 nemocný = 14%
  • Specificita 98% znamená, že prakticky žádný ze zdravých lidí nebude mít známky hypertrofie levé komory na EKG.
  • Pokud na EKG u jednoho z těchto 20 pacientů uvidíte známky hypertrofie levé komory, máte velkou jistotu, že tento pacient opravdu hypertrofii levé komory má.
  • Ale kvůli nízké senzitivitě EKG neodhalíte zdaleka všechny nemocné s hypertrofií levé komory. Na to bychom museli použít test s větší senzitivitou (např. ECHO - které samozřejmě má i vysokou specificitu).



CAVE!
Nevěřte všem statistikám. Jak říká Robert Záruba: "Statistiky jsou jako bikiny - naznačí mnohé, ale neukáží všechno." Navíc se dají velmi dobře zneužít, když víte jak na to!

Zdroj.


Upraveno a revidováno 20.12.2013                                                                             Jan Štros

Žádné komentáře:

Okomentovat